(piger 11-15 år, drenge 12-16 år)
Fægterne skal nu arbejde på at forbedre basistræningen, herunder øje-hånd-koordination, smidighed, balance og koordination og core.
Samtidig skal der være mere fokus på aerobtræning (udholdenhedstræning og konditionstræning). Fægterne bør også introduceres til plyometrisk træning på et basalt niveau.
Den fysiske træning skal i denne periode primært sætte fægteren i stand til at træne mere fægtning.
Øje-hånd-koordination
1. Simple kaste- og gribeøvelser: Har I bolde til rådighed, kan I lave kaste/gribe øvelser i forskellige variationer. Andre rekvisitter kan også bruges til at gribe og kaste.
3. Pudeøvelser: Har man ikke fægtepuder til rådighed, kan man bruge en gymnastikmåtte og evt. sætte spidstape på måtten, hvor fægterne skal ramme. Ligeledes kan fægtetasker bruges, hvor de står oprejst op ad en væg: Her kan man ligeledes sætte spidstape på det område fægterne skal ramme.
Vigtigt: Pude-øvelser bør trænes med maske på af sikkerhedsmæssige årsager.
Smidighedstræning
Smidighedstræning er ikke super vigtigt i den præpubertære periode, men vi anbefaler dog at gøre smidighedstræning til en del af den daglige træning allerede før puberteten, så børnene vænnes til fx at strække ud efter træning. Under puberteten bliver smidighedstræning, herunder udstrækning, imidlertid vigtigt for at præstere bedre i fægtning.
1. Bagsiden af låret: Stå med helt strakte ben. Overkroppen bøjes fremover, indtil der mærkes et stræk på bagsiden af benene. Forsøg at lade overkroppen hænge slapt ned mod gulvet i 30 sek.
2. Læg (vælt muren): Stå skråt op mod en væg, således at det ene ben er bøjet og det andet strakt i forlængelse af kroppen. Hold hælen i gulvet og pres hoften frem, indtil der mærkes et stræk nedover læggen. Hold 30 sek. og byt ben.
3. Forsiden af låret: Grib fat om anklen og før hælen bagud, så benet er helt bøjet. Knæene er ud for hinanden. Mærk strækket på forsiden af låret. Hold 30 sek. og byt ben.
4. Skulder: Kryds den ene arm over brystet. Bøj albuen og drej armen, således at hånden peger op mod loftet. Tag fat i albuen og træk armen i retning af modsatte skulder, indtil det mærkes, at det strækker på bagsiden af skulderen og mellem skulderbladene. Hold strækket i 30 sek. og byt arm.
5. Bryst: Fold hænderne bagved hovedet og pres albuerne bagud, samtidig med at brystkassen presses fremover. Mærk strækket i bryst og skulderpartiet. Hold strækket i 30 sek.
6. Maven: Lig på maven på gulvet, kig på maven og løft overkroppen op fra gulvet. Lad hofterne hænge ned mod gulvet, således at der mærkes et stræk i mavemuskulaturen. Hold 30 sek.
7. Ryggen: Stå oprejst og hold den ene hånd i hoften. Lad den anden hånd/arm gå i en bue over hovedet. Pres ind i hofterne og træk over til siden med den anden arm. Hold stillingen i 30 sek. Gentag til den anden side.
Balance og koordination
Program: Øvelserne udføres i 1 minut hver:
1. Arm- og benløft: Stå på alle fire uden at “hænge” i skulderpartiet. Løft hovedet, så det er i forlængelse af kroppen. Træk maven ind. Derefter strækkes det ene ben bagud. Samtidig løftes modsatte arm. Vend roligt tilbage til udgangspositionen og gentag modsat.
2. Tåhævning: Stå på en bænk eller en hævet afsats. Stå med den forreste del af fødderne på bænken og prøv at holde balancen. Pres op til tåstående og sænk ned igen.
4. Foldekniven: Lig på ryggen med arme udstrakte bag hovedet og arme og fødder over gulvet. Lænden holdes i kontakt med gulvet ved at stramme maven. Træk knæene ind mod brystkassen og overkroppen mod knæene, således at hænderne tager fat om knæene. Stræk dig herefter ud til startpositionen, uden at arme og fødder har kontakt med gulvet. Hold mave og ryg stabil igennem bevægelsen. Gentag bevægelsen i langsomt tempo.
5. Rygliggende benløft: Lig på ryggen med benene strakt op i vejret og armene ned langs siden og lidt udenfor kroppen. Hold benene strakte under hele øvelsen. Løft benene til de er horisontale, stram mavemuskulaturen, samtidigt med at du løfter bagenden en smule fra gulvet. Sænk derefter benene langsomt, indtil de næsten rører gulvet og gentag.
6. Knæbøjning: Stå på et ben og bøj langsomt ned, indtil knæet er i 90 grader. Gå derefter op til strakt ben igen og gentag. Udføres nogle gange på samme ben, hvorefter der skiftes.
7. Hinke sidelæns: Stå på venstre fod. Tag et hink til venstre – stop op i 2 sekunder, tag et hink til højre – stop i 2 sekunder. Gentag. Skift fod.
Coretræning
Program: Øvelserne udføres i 1 minut hver:
1. Lig på maven med armene foran hovedet, løft højre ben og venstre arm op fra gulvet. Skift til modsatte side.
3. Armstrækninger på knæene
– Progression: Almindelige armstrækninger på tæerne.
4. Liggende benløft: Lig på ryggen, placer fodsålerne i gulvet og armene ud til siden. Fra den liggende position løftes bagdelen fra gulvet, således at vægten primært er på skulderbladene: Der laves et langsomt benspark. Lårene skal hele tiden være parallelle.
6. Sideliggende benløft: Lig på siden og støt hovedet mod den ene hånd. Løft begge ben samlet op mod loftet. Sænk roligt tilbage og gentag. Skift side.
Aerob træning
Aerob træning som cirkeltræning:
Fægterne arbejder sammen i par, da det øger motivationen og intensiteten. Der er fem forskellige stationer, som deltagerne skal igennem. 2-3 runder gennemføres afhængig af fægternes træningsniveau. Arbejdstiden og pausen mellem øvelserne tilrettelægges ligeledes efter fægternes træningsniveau. Eksempelvis 45 sekunders aktivitet og 10 sekunders pause. De 10 sekunders pause bruges til at gå videre til næste øvelse. Det anbefales at bruge musik, hvis det er muligt.
Øvelser (stationer):
1. Jump squat: Start i stående position. Fødderne har skulderbreddes afstand og ryggen holdes neutral. Start bevægelsen ved at føre dig bagover i en dyb knæbøjning. Når hoften er under knæet, hopper du så højt, du kan op igen. Hold en neutral ryg gennem hele bevægelsen og hav vægten på hælene.
2. Sideløb mellem to kegler. Der løbes med front mod hinanden for at presse hinandens tempo op.
3. Step op og ned af en bænk. Der kan både arbejdes med enkelt eller dobbelt benskift eller hoppes op og ned.
4. Hoppe i sjippetov
5. Tæppefliser (eller tøj) eller hulahopringe lægges skråt fremad, forskudt for hinanden, så der kan springes imellem dem. Banen kan være 2-6 meter. Der spurtes tilbage. Har I hverken tæppefliser eller hulahopringe, kan I bruge linjerne i pisten.
Aerob træning som cirkeltræning m. fægteøvelser:
Fægterne arbejder sammen i par, da det øger motivationen og intensiteten. Der er 7 stationer, som deltagerne skal igennem. 2-3 runder gennemføres afhængig af fægternes træningsniveau. Arbejdstiden og pausen mellem øvelserne tilrettelægges ligeledes efter fægternes træningsniveau. Eksempelvis 45 sekunders aktivitet og 10 sekunders pause. De 10 sekunders pause bruges til at gå videre til næste øvelse. Det anbefales at bruge musik, hvis det er muligt.
Øvelser (stationer):
- 3 hop i lav fægtestilling + 3 hop i normal fægtestilling
- Marché udfald, skridt tilbage
- Kort fleche
- Genoptaget udfald
- 3 linjer, marchéer til første linje, en mavebøjning og spurt tilbage til start, marchéer til anden linje, en mavebøjning og spurt tilbage, marchéer til tredje linje, en mavebøjning og spurt tilbage. Start forfra.
- Hop frem, marché-udfald
- 2 marché, udfald
Aerob konditionstræning:
Gang, løb, dans og aerobics er træningsformer, som kan benyttes som konditionstræning. Man kan træne aerobt med forskellige intensitet:
- Lav intensitet (let jogging eller let boldspil)
- Moderat intensitet (udholdenhed, fx cykling eller løb i længere tid)
- Høj intensitet (fx løb i intervaller, fartleg eller bakketræning)
Plyometrisk træning (basal)
Formålet med plyometrisk træning er at øge musklernes eksplosivitet og spændstighed.
- Hoppebane: Plint eller bænk, to kegler og en stepbænk. Fægterne starter oppe på plinten, hopper ned og fortsætter uden stop i bevægelsen over keglerne og hopper over eller lander på stepbænken.
- Nedspring fra bænk med umiddelbart afsæt efter landing.
- Sidespring over kegle eller anden forhindring.
- Længdespring med samlede ben.
- Lange hink, hvor springbenet trækkes op under kroppen i svævefasen.
- Lange høje løbeskridt.